Curatare si intretinere tapiteriei canapelelor/fotoliilor
Pentru acele huse de canapea care se pot spala, urmeaza instructiunile de mentenanta, pentru masina de spalat sau spalarea manuala. Daca speli husele la initiativa ta, foloseste o setare a temperaturii scazuta sau spalarea la mana. Usuca-le apoi pe sarma sau intr-un loc cu putina caldura, dar nu le permite acestora sa se usuce complet. In schimb, pune inapoi husele pe canapea, atunci cand acestea sunt usor umede. In acest fel, in cazul in care vrei sa le intinzi pentru a le fixa corect, o poti face cu usurinta. Daca este impedios necesar sa le calci, fa acest lucru dupa ce le-ai asezat pe canapea.
Din pacate, posibilitatea ca tesatura canapelei sa intre la apa este mare. Cele mai multe huse, dar nu toate, sunt pre-spalate (si asta poti afla de pe eticheta). Daca acestea nu sunt pre-spalate, posibilitatea de a intra la apa este mai mare. Ai putea lua in considerare curatatoria chimica, in cazul in care eticheta permite acest lucru. Fi constient de faptul ca spalarile repetitive doar a pernelor, va da un aspect urat, deoarece acestea vor fi mai luminate decat restul zonelor. Pe de alta parte, daca nu-ti speli canapeaua deloc, locul de sezut se va inchide la culoare din ce in ce mai mult, deoarece acestea atrag cea mai mare mizerie. Cea mai buna solutie este aceea de a spala husele pernelor suficient de des pentru a le mentine curate, dar nu suficient de des pentru a le face sensibil mai deschise fata de partea din spate si bratele canapelei.
Este vital sa ca scaunele si canapelele sa nu fie prea umede. Tesaturile, asa cum este bumbacul, se pot spala, dar acestea sunt de multe ori intinse pe un cadru de lemn. Daca apa ajunge in interiorul tesaturii se poate firma mucegai, adanc in interiorul canapelei, pentru ca nu va avea sansa sa se usuce niciodata. Pentru a preveni tesatura sa se umezeasca prea tare, da mai bine cu solutie de curatare decat cu apa in material. Amesteca sampon pentru tapiterie conform instructiunilor de pe pachet, apoi utilizeaza numai spuma pentru a curata canapeaua. Aduna bulele si curata materialul cu acestea cu ajutorul unei perii moi. Clateste usor folosind un prosop umed, apoi scoate excesul de umiditate prin stergerea cu prosoape uscate a canapelei. In cele din urma, da drumul la temperatura in camera pentru a se usca mai repede.
Curatare si intretinere mobilier din piele
Mobilierul din piele a fost si ramane unul dintre simbolurile luxului, insa pentru a se bucura de aceasta eticheta trebuie sa arate tot timpul de o curatenie impecabila.
Aspira canapeaua si fotoliile
Aspira suprafata pieselor de mobilier din piele, acordand mai multa atentie suprafetelor cutanate (aici pot fi resturi de alimente, praf ). Pentru aceasta operatiune trebuie sa folosesti capul subtire pentru furtunul aspiratorului, astfel incat sa ajungi chiar si la cele mai greu accesibile locuri.
Mobilierul din piele are nevoie de intretinere constanta, cel putin o data la doua saptamani. Aspirarea pieselor de mobilier este de asemenea recomandata sa se faca cel putin o data pe luna, astfel incat praful sa nu se colecteze in pliuri.
Curata mobilierul cu apa si sapun
Poti folosi cu incredere un sapun hidratant si apa calduta pentru a curata canapeaua si fotoliile de piele; cu ajutorul unei lavete sterge suprafetele de mobilier, sapuneaza bine si insista pe zonele patate. Dupa acest pas este recomandat sa clatesti bine laveta si sa stergi din nou suprafata mobilierului, pana cand nu mai exista nicio urma de sapun.
Petele de grasime pot fi indepartate cu o carpa moale, in timp ce petele de cerneala se indeparteaza cu o carpa din bumbac inmuiata in alcool. Daca exista o pata inchisa la culoare pe un mobilier de culoare crem/bej, o poti indeparta cu un amestec simplu din suc de lamaie si apa.
Apeleaza cu incredere la produsele naturale
Pregateste o solutie naturala din apa calduta si bicarbonat de sodiu, pentru a indeparta mirosurile neplacute din canapeaua de piele sau de pe fotolii. Sterge mobilierul cu acest amestec, cu ajutorul unei lavete.
Protejeaza mobila cu balsam pentru piele
In magazinele specializate de mobilier, dar si in supermarketuri, exista produse speciale pentru ingrijirea si intretinerea canapelelor din piele. Achizitioneaza un astfel de balsam si utilizeaza-l dupa fiecare operatiune de spalare si curatare a mobilierului (acesta va arata ca nou, iar pielea va fi moale la atingere).