Curatarea si lustruirea granitului
Pentru a curata granitul, ai nevoie de detergent, bureti sau carpe curate, adeziv de etansare pentru granit, o sticla cu pulverizator si alcool izopropilic.
Cum procedezi:
Elibereaza suprafata de granit de toate obiectele care se afla depozitate. In acest fel, te asiguri ca intreaga suprafata va fi bine curatata. Cu ajutorul unui burete, sterge granitul cu un detergent delicat de vase. Insista in special asupra zonelor cu pete de grasime. Dupa ce stergi cu detergent, clateste usor cu apa curata si lasa sa se usuce complet.
Pulverizeaza apoi adezivul de etansare si sterge bine cu o carpa curata. Ai grija sa aplici pe portiuni mici, pe care sa le stergi bine, pana cand granitul isi recapa stralucirea. In unele cazuri este nevoie sa lasi adezivul sa actioneze timp de 15 minute.
Dupa ce aplici adezivul, sterge granitul si cu o solutie formata din alcool izopropilic, apa si detergent de vase. Lasa solutia sa actioneze cateva minute, dupa care sterge cu o carpa uscata si curata.
La lustruirea granitului, poti inlocui solutia de apa si alcool izopropilic cu o solutie din apa si bicarbonat de sodiu. Intr-un recipient, amesteca 600 ml de apa calda cu 50 grame bicarbonat de sodiu. Aplica pe suprafetele de granit si sterge bine petele, cu un burete.
Lustruieste granitul cu produse din comert cel putin odata pe luna. De asemenea, este indicat sa folosesti solutia adeziva pentru granit cel putin de doua ori pe an. In acest fel, suprafetele tale din granit isi vor mentine stralucirea.
Ceara de lustruit pentru mobila facuta acasa
Ingredientele de care ai nevoie pentru ceara de lustruit sunt ceara de albine, uleiul de ulei de terebentina si ulei esential. Ai nevoie si de un bol, o lingura de lemn si un container in care sa depozitezi solutia.
Incinge o cana de apa intr-o cratita. Deasupra, intr-un bol aseaza la baie marina 75 grame de ceara de albine. Cand ceara incepe sa se topeasca, adauga uleiul de terebentina si amesteca bine cu lingura de lemn. Adauga apoi 20 de picaturi de ulei esential si continua sa amesteci bine. Toarna apoi tot amestecul intr-un recipient si lasa sa se raceasca si sa se solidifice.
Dupa aceea poti folosi oricand aceasta solutie pentru curatarea si lustruirea mobilierului. Solutia se aplica pe o carpa curata si uscata, dupa care stergi suprafata de mobila dorita.
Aplicarea regulata de solutii pentru lustruit mobila este extrem de benefica pentru mobila. In plus, daca folosesti si solutiii de lustruit pe baza de ingrediente naturale te vei bucura mai mult de piesele preferate de mobilier, care vor avea un aspect placut pentru un timp indelungat.
In plus, cu ajutorul ingredientelor naturale, mobila va primi hidratarea de care are nevoie, nu se va usca si fisura si isi va pastra stralucirea pentru un timp indelungat. De altfel, aceste solutii de lustruit vor ajuta si la conservarea lemnului.
Intretinerea parchetului
Praful, pietricelele, cioburile si in general orice tip de material dur, taios si abraziv produc zgarieturi pe suprafata parchetului. Astfel, recomandam asezarea la intrare a unui covoras de sters pentru incaltaminte.
Curatarea prafului si a altor particule se realizeaza prin aspirare sau maturare, iar intretinerea se face cu solutii speciale pentru parchet, folosind mopuri sau carpe moi, bine stoarse.
Petele se indeparteaza in momentul aparitiei, folosind solutii de curatat speciale si o carpa bine stoarsa. Evitati solutiile pe baza de amoniac, produsele de curatat abrazive (prafuri de curatat, bureti aspri). Ctiti cu atentie instructiunile de pe ambalajele produselor de intretinere si curatare si asigurati-va ca se preteaza folosirii pe parchet.
In timp, in conditii intense de utilizare sau dupa solicitari dure, suprafata lacuita a parchetului din lemn masiv isi pierde luciul, caz in care parchetul se slefuieste, dupa care se aplica un strat de lac. Recomandam folosirea produselor special destinate pentru intretinerea parchetului si apelarea la un specialist.